Podcast

De media staat er vol van, nieuwsitems gerelateerd aan vluchtelingen. Er volgt crisis na crisis, en de oplossing lijkt niet nabij. De consequenties van een overvol Ter Apel of een vluchteling die de oversteek van de Middellandse zee niet gered heeft. De crisissen zijn afschuwelijk, maar het is fijn dat er aandacht aan wordt geschonken. Maar hoe vaak lees je mediaberichten over ongedocumenteerden? Wij zien dit als een serieus probleem. Ongedocumenteerden zijn een vergeten groep in de samenleving. De media besteed er weinig aandacht aan en de doorsnee Nederlander weet niet wie die ongedocumenteerden zijn. Dankzij Jam Out kunnen deze verschillende groepen in de Nederlandse samenleving kennis maken met elkaar. Tijdens Jam Out staat ontspanning en gezelligheid centraal. Om daarnaast ook de zwaardere verhalen te delen, en de problematiek rondom het systeem uit te leggen, maken wij een podcast rondom dit onderwerp.

Als je een ongedocumenteerde vraagt of hij zijn kleine broertje zou adviseren om naar het Westen af te reizen, is het antwoord veelal ‘Nee’.  De reis is lang, gevaarlijk en traumatiserend. Het ontvangst in het Westen is daarnaast niet verwelkomend. In het land van herkomst waren er weinig kansen, maar als ongedocumenteerde in Nederland is dat niet anders. Veel mensen in ontwikkelingslanden weten dit niet. 

Vaak kennen zij iemand die de oversteek naar Europa heeft gemaakt. Op hun social media accounts worden foto’s geplaatst met mooie kleding en nieuwe gadgets. De realiteit, namelijk een bestaan zonder recht op sociale voorzieningen, zonder recht op huisvesting, zorgverzekering of scholing wordt helaas niet op Instagram getoond.

Daarom willen wij de verhalen van onze nieuwkomers over de grenzen verspreiden, zodat de daadwerkelijke ervaringen rondom de reis aan het licht komen. Wij willen namelijk dat iedereen zich bewust wordt, van beide kanten van het verhaal. 

Stichting All4All